søndag 1. april 2012

Jorden - indre og ytre krefter.

Jorden - indre og ytre krefter.


Begynnelsen

Forskere har regnet ut at jorden ble dannet for ca. 4,5 milliarder år siden. Enorme mengder med utenomjordiske objekter krasjet sammen som dannet en klump av stein. Derimot, disse meteorittene hadde store mengder med energi som be frigjort da sammenkomsten med de andre objektene skjedde. På denne tiden var ikke jorden en planet, og hadde derfor ingen atmosfære, temperaturen var lav og utsiden av steinklumpen ble fryst, varmen og energien fra krasjet ble derfor lagret som en stor kjerne inne i vår framtid klode. Det er blant annet denne kraften som gjør det levelig på jorden i dag. Jorden yngre dager


Den dag i dag har vi de samme kreftene som i form av vulkaner. Vulkaner oppstår vanligvis i nærheten av to forskjellige kontinentalplater, under disse vulkanene er det noe kalt magma kammer, disse sirkulere magma (også kalt lava) opp til vulkanen som spruter det ut gjennom utbruddene. På Jorden er definitivt vulkanene den viktigste kraften som førte til at liv kunne oppstå.

For ca. 200 millioner år siden, skjedde noe dramatisk. Utbruddene til vulkanene stoppet opp i en periode. Dette førte til at temperaturen på jorda, ble lavere og lavere, det ble dannet is, enorme mengder med is. Hele jorden ble dekt med en is, som var ca. 1 kilometer tykk.
Jorden dekt av is. Jorden dekt av is


Vulkanene måtte komme til unnsetning. Livet som var på jorden, ble nesten utslettet. Utbruddene til vulkanene fortsatte, og store mengder med karbondioksid ble sendt ut i atmosfæren, men dette skapte også damp, noe som vi vet vil kondensere og bli til vann. Dette ble til et skybrudd, noe verden aldri har sett maken til, det regnet konstant i ett hundre tusen år, alt dette vannet kan vi finne på jorden den dag i dag, i form av havene! Etter denne perioden, var de eneste levende organismene encellede. De var det dominante liv på jorden. Men pågrunn av vannet, klarte de å utvikle seg til de første flercellede organismene, og dermed startet de store evolusjonære sprangene i historien. Livet på jorden utviklet seg fra å være i et lite mangfold til å bli en verden med stor genetisk variasjon, med mange arter av de forskjellige skapningene.


Kontinentalplater


I dag deler vi jorden inn i 8 tektoniske plater, også kjent som kontinentalplater. Disse platene finnes like under jordoverflaten. Fenomenet med jordskjelv kommer blant annet fra disse platene, ved at de kommer i kontakt med hverandre. For mange millioner år siden var det et superkontinent kalt Pangea. Der alle dagens kontinenter var samlet. Derimot, det brøt opp, grunnet den massive energien i jorden.
Magmaen, man kan finne dypt inne i vår klode, beveger seg i forskjellige strømninger. Først kommer de opp til selve jordoverflaten, før de senere beveger seg utover og ned igjen. Det er dette som danner grunnlaget for bevegelsene til de ulike tektoniske platene. Denne store kraften som magmaen har fører til at platene vil bevege seg med noen centimeter i året. Og over tid vil dette bli enorme distanser. Per i dag kan man finne mage steder i verden der det er store tegn på at forandringer vil skje. Island har bokstavelig talt delt seg i to, etter at de ulike kontinentalplatene under jordoverflaten beveger seg fra hverandre. Her er en link som viser kontinentalplatene.
Tektoniske plater

1 kommentar:

  1. Fyldig og relevant innhold der alt i oppgaven er med. Ser at du gjør gode notater fra filmene vi ser. Du har linker til bilder. Kan evt. vurdere å ha bildene inn i teksten. Det blir mer lettvint for leser.

    SvarSlett