søndag 15. april 2012

Verdenshavene !

Verdenshavene


Havene som eksisterer på kloden vår er kritisk for livet som lever her i dag. De er ikke bare nødvendige for å varme opp landområdene, men vann har også store muligheter til å frakte energi. Men det blotte øyet ser det ut som at vannet beveger seg kontinuerlig, men egentlig er det energien som fraktes via bølger. På jorden i dag finner vi unike landområder som i løpet av mange millioner år ble formet av nettopp havene. Et klassisk eksempel på dette er Grand Canyon i USA.


Som du ser på bildet over, er det slik at vannet har formet en u, dette kommer av at materialene i midten er mye kraftigere og det tar derfor lengre tid å ødelegge det, men det vil også bli ødelagt siden vannet vil trenge seg igjennom selve grunnen av berget. 


Verdenshavene vi har i dag ble dannet for ca. 4 milliarder år siden. Eksistensen for havene kom fra det massive skybruddet som ble nevt i siste innlegg. De første levende organismene som var på jorden kom nettopp fra havene. De utviklet seg videre i havet før de første pattedyrene satte sine steg på land. Som vi vet kreves det store mengder med karbondioksid for at varmen fra solstrålene kan bli utnyttet, men det vil føre til drivhuseffekten øker, men i havene har vi planteplankton. De tar opp veldig mye CO2, mens de samtidig skaper Oksygen, denne produksjonen utgjør en stor del av O2 som vi finner i atmosfæren.
Vannet på Jorden i dag dekker ca. 70% av hele jordoverflaten.

Det finnes mange faktorer som påvirker vannet, ta månen og sola som eksempel. Deres tyngekraft påvirker vannet slik at vi får tidevannstrømmer også kalt flo og fjære. Dermed kan vi utnytte vår teknologi til å produsere nyttig energi. Havene er ikke bare  kritiske for at liv kan leve på jorden i dag, det medvirker også innenfor oppvarmingen av landoverflaten. Det kommer av fenomenet med havstrømmer.

Havstrømmer. 

Et viktig fenomen ved havene er havstrømmene. Temperaturen i havene varierer fra sted til sted, noen plasser er temperaturen kald, mens andre plasser er den varm. Dermed vil havstrømmene vi har på jorda frakte både varmt og kaldt vann til forskjellige områder over hele planeten. Hovedsaklig vil disse havstrømmene gå i et kretsløp som bruker lang tid på å bli ferdig. Grunnen til at dette kretsløpet faktisk fungerer er at når det varme vannet fra ulike varme kilder på jorden møter de kalde polene vil temperaturen synke drastisk dermed vil vannet få mindre oksygen og det vil synke til bunnen av havene. Da vil havstrømmene skifte retning og fortsette kretsløpet.
Her er et bilde av havstrømmene:
Her er et bilde av havstrømmene: 

1 kommentar:

  1. Relevant innhold og godt forklart med et forståelig språk. Flott at du har med bildetekster. Gode illustrasjoner.

    SvarSlett